http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/nikolaidou.dolofonodrotatorgk-is-147.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/mitropoulou.fragkoulisrotatorgk-is-147.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/gk-is-147link
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/berliners.berliners-1covergk-is-147.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/panidou.covergk-is-147.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/Pleionis.pleiwniscovergk-is-147.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/FINAL-PLOUTOSvaliacovergk-is-147.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/theatrocovergk-is-147.jpglink
0 1 2 3 4 5 6 7

«IRAQ - 9 τόποι επιθυμίας» απο την Μαρία Τσαρούχα

Λίγα λόγια για την «σχέση» μου με την θεατρική παράσταση «IRAQ - 9 τόποι επιθυμίας»

Όταν κλήθηκα να γράψω δύο λόγια για την «σχέση» μου με το έργο «9 parts of desire» της Heather Raffo ( ελληνικός τίτλος «ΙRAQ - 9 τόποι επιθυμίας»), η πρώτη λέξη που μου ήρθε στο μυαλό είναι «υποχρέωση».

Ξαφνιάστηκα. Πιστεύω στην Κομφουκιανή φιλοσοφία που προτείνει ότι εάν κάποιος συγκεντρωθεί αποκλειστικά στην άσκηση της «ατομικής» του αρετής και κάνει σωστά την δουλειά του, τότε αυτόματα η κοινωνία θα προοδεύσει. Για ποιον λόγο λοιπόν να σκεφτώ το έργο που μου ανατέθηκε από την Έφη Μεραβόγλου για την σκηνοθεσία του ως «υποχρέωση» και όχι ως επιλογή;

 

Στο Αντιλεξικό η λέξη «υποχρέωση» μετονομάζεται ως «αναγκάζουσα δύναμη» και «οφειλή ευγνωμοσύνης».  Από την «σχέση» μου με το έργο προκύπτουν και τα δύο. Μια «αναγκάζουσα δύναμη» με έλκει σε ένα προσωπικό μονοπάτι, να ερευνήσω εις βάθος μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα από την δυτική σε ότι αφορά την θρησκεία, τις ιδιαιτερότητες, τα τραύματα ενός λαού που έχω γνωρίσει μόνο μέσα από τις Ειδήσεις των 20:00. Αποτέλεσμα κάθε πολέμου είναι η οπισθοδρόμηση και ο σκοταδισμός. Το έργο της Raffo όμως ξεπερνά το αυτονόητο και γίνεται  «ένα παράδειγμα πως η τέχνη είναι δυνατόν να ανοικοδομήσει τον κόσμο».

 

Επίσης αντιλαμβάνομαι την υποχρέωση ως «οφειλή ευγνωμοσύνης» σε έναν τεράστιο πληθυσμό γυναικών, μανάδων, κορών, επαγγελματιών, καλλιτεχνών, επαναστατριών που ζουν την φρίκη πολέμων που ποτέ δεν προκάλεσαν και επιβιώνουν μέσα σε άλογες συνθήκες που ποτέ δεν επέλεξαν. Το έργο είναι ένα εκπληκτικό μωσαϊκό μαρτυριών γυναικών.  9 διαφορετικές προσωπικότητες που μοιράζονται μία ψυχή. Η δύναμη του έργου ενυπάρχει μέσα στην δύναμη της ψυχής αυτής. Για εμένα είναι μια άσκηση ως προς την προσωπική μου «αρετή» και απλά τυχαίνει να γνωρίζω καλά την δουλειά μου…

 

Μαρία Τσαρούχα

Σκηνοθέτις

Όπως αναφέρει η Heather Raffo “πρόκειται για ένα διάλογο μεταξύ ανατολής και δύσης. Οι χαρακτήρες είναι δεμένοι σε βάθος με τις καταστάσεις ως Ιρακινοί, ενώ ταυτόχρονα το πάθος τους μοιάζει να αντανακλά τα ενδιαφέροντα της δύσης. Το έργο εκφράζει και την ανάγκη για δύναμη γένους θηλυκού …”

 

H Μαρία Τσαρούχα είναι πτυχιούχος Κοινωνιολογίας και απόφοιτος της American Academy of Dramatic Arts της Νέας Υόρκης. Είναι μέλος της ομάδας ΝΑΜΑ του θεάτρου Επι Κολωνώ. Έχει δουλέψει στην Ελλάδα ως ελεύθερη επαγγελματίας ηθοποιός στο θέατρο, στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο. Έχει ιδρύσει το Magic Room Theater, μια ομάδα καλλιτεχνών που εμπνέεται και δημιουργεί μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Συμμετέχει σε ομάδα δημιουργικής γραφής, λογοτεχνίας και Θεωρίας της Φιλοσοφία, μέσα από την οποία μελετά την σχέση του ανθρώπου με την γλώσσα.

 

Από το 2000 διδάσκει «Method Acting» - την πιο πολυσυτημένη και επιτυχημένη μέθοδο υποκριτικής, ο οποία διδάσκεται στις σχολές της Αγγλίας και της Αμερικής  - σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες  ηθοποιούς και ερμηνευτές. 

 

Αυτή την σεζόν παίζει στην επιτυχημένη παράσταση «La Nonna» στο θέατρο Ακάδημος, σκηνοθετεί το «IRAQ-9 τόποι επιθυμίας» στο θέατρο VAULT. Κυκλοφορεί από την Final Touch το Cd «ΕΥΓΕΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ» σε συνεργασία της με τον Λάκη Παπαδόπουλο και από τις εκδόσεις Ηριδανός το βιβλίο της «ΔΙΑΥΓΕΣ ΚΕΝΟ ΚΕΦΑΛΙ».

 

http://mariatsaroucha.com/

https://www.facebook.com/pages/Maria-Tsaroucha/496468067067153

Διαβάστε επίσης | Theater

09-04-2013
Noches Rojas | Της Νεφέλης Τσιπουρίδη
Noches Rojas | Της Νεφέλης Τσιπουρίδη
09-02-2014
Ο Χρήστος Γεροντίδης στο The Mach|ne
Ο Χρήστος Γεροντίδης στο The Mach|ne
31-07-2013
Το Θερμοκήπιο σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή | Της Αγγελικής Μητροπούλου
Το Θερμοκήπιο σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή | Της Αγγελικής Μητροπούλου
19-03-2013
Who's afraid of Virginia Woolf? | Victoria Hislop
Who's afraid of Virginia Woolf? | Victoria Hislop
04-12-2013
«IRAQ - 9 τόποι επιθυμίας» απο την Μαρία Τσαρούχα
«IRAQ - 9 τόποι επιθυμίας» απο την Μαρία Τσαρούχα