Η μέρα της μαρμότας μου! | Της Αντιγόνης Παφίλη

 

Ένας δημοσιογράφος κάθε χρόνο, όσο θυμάται τον εαυτό του, καλύπτει ένα συγκεκριμένο ρεπορτάζ για την ημέρα της μαρμότας. 2 Φεβρουαρίου.. Είναι για αυτόν η χειρότερη μέρα της ζωής του. Άσε που είναι απίστευτα υποτιμητικό, μετά από τόσα χρόνια, αυτός, ποιός!! αυτός.. ακόμη να καλύπτει την ημέρα της μαρμότας, ενός τρωκτικοειδούς δηλαδή, που όλοι το περιμένουν να βγει αυτή την ημέρα και ανάλογα με το που θα κοιτάξει να κριθεί, αν αυτός ο χειμώνας θα είναι σύντομος ή όχι.

 

Βαριέται την ώρα που ταξιδεύει για την Πενσιλβάνια, "αναγκαστικά" μισεί ότι σχετίζεται με αυτή τη βαρετή υποχρέωση και θεωρεί απίστευτη κατάρα που κάθε χρόνο πρέπει να κάνει τον χαρούμενο και να προσποιηθεί μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες ότι..ναι ο Φιλ, αυτό το κακάσχημο τρωκτικό, ξέρει όντως πώς θα είναι ο φετινός χειμώνας.

 

Και μπορεί να γίνει και χειρότερο! Την επόμενη μέρα ξυπνάει και ειναι πάλι 2 Φεβρουαρίου, είναι πάλι η μέρα της μαρμότας και πρέπει πάλι να κάνει ακριβώς τα ίδια!! Η μέρα που σιχαίνεται γίνεται όλη του η ζωή!! Ότι και αν γίνει κοιμάται και ξανα ξυπνάει το πρωινό της 2ας Φεβρουαρίου.. Και ω του θαύματος η κάθε στιγμή είναι ίδια.. μονο αυτός μπορεί να αλλάζει.., αλλά δεν το κάνει, δεν ξέρει πώς να το κάνει!! Και νευριάζει αλλά δεν αλλάζει κάτι, συνεχίζει να κάνει ακριβώς ότι έκανε!

 

Η ρουτίνα αρχικά σε εκνευρίζει, σε τσαντίζει και έχει τη δύναμη να σε καταβροχθίζει! Είναι πολύ δυνατή, γιατί εσύ της δίνεις αυτή τη δύναμη! Κάθε μέρα γίνεται και πιο κακιά.. αλλά μπορείς να τη νικήσεις γιατί εσύ την έχεις γεννήσει!! Εσύ της έδωσες και όνομα και υπόσταση!

Μπορείς να τη νικήσεις με ένα πολύ δυνατό όπλο! Την προσπάθεια να γίνεσαι καλύτερος, για σένα και για τους άλλους! Αυτό και μόνο, δεν είναι καθόλου μόνο..

Όταν καταλάβεις ότι οι γύρω σου δεν αλλάζουν, παρά μόνο, όταν εσύ αλλάξεις τη ματιά σου σε αυτούς, τότε την έχεις νικήσει.

Η ρουτίνα ωστόσο υπάρχει και παραμονεύει να σε πετύχει.. και πάλι..

 

Την πρώτη μέρα εξοργίστηκε, τη δεύτερη και πάλι, την τρίτη άρχιζε να αλλάζει για να δει τις αντιδράσεις των "ίδιων" άλλων, την 10η άρχισε να αλλάζει.. Και την 20η έγινε ο καλύτερος δυνατός για μια μέρα ίδια, που τώρα πια δεν τη μισούσε, γιατί είχε δώσει την ψυχή του για αυτή τη μέρα! Για τη μία και μοναδική μέρα που ζούσε! Και τώρα πια τη ζούσε σαν να είναι η πιο σημαντική της ζωής του!

 

Καμιά φορά χρειάζεται να περάσουν 100 και παραπάνω, ίδιες, νευριασμένες μέρες για να καταλάβεις ότι καμία μέρα δεν είναι ίδια, αν εσύ δεν το επιλέξεις!

Δεν χρειάζεται να περάσουν τόσες.. Ξεκίνα από σήμερα να αλλάζεις τη μερα της μαρμότας σου και θα την αγαπήσεις αυτή τη μέρα για την κάθε μοναδική της στιγμή.

 

Η δική μου μαρμότα θα γίνει η ίδια η ταινία. Θα τη βλέπω κάθε χρόνο.. παραμονές των γιορτών.. αυτή θα μένει ίδια και εγώ θα γίνομαι καλύτερη!!

 

Καλή χρονιά να έχουμε!

 

Αντιγόνη Παφίλη

Bonus Track