http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/nikolaidou.dolofonodrotatorgk-is-147.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/mitropoulou.fragkoulisrotatorgk-is-147.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/gk-is-147link
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/berliners.berliners-1covergk-is-147.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/panidou.covergk-is-147.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/Pleionis.pleiwniscovergk-is-147.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/FINAL-PLOUTOSvaliacovergk-is-147.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/theatrocovergk-is-147.jpglink
0 1 2 3 4 5 6 7

Ο Πέτρος Αλατζάς στη Μηχανή μας!!

Οι πιο πολλοί τον γνωρίσατε από το Νησί..

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η πρώτη παράσταση που είδε στη ζωή του ήταν και η τελευταία παράσταση του Αλέξη Μινωτή.. η «Θυσία του Αβραάμ». Στο σπίτι του κανείς δεν έβλεπε θέατρο, ούτε φυσικά είχε σχέση με αυτό! Χημικός.. ηθοποιός.. σκηνοθέτης.. 

Είναι ο Πέτρος Αλατζάς!

 

- Είσαι χημικός και ηθοποιός και σκηνοθέτης ... συνδυάζονται όλα αυτά;

Ναι αμέ! Το επάγγελμα δε σου αποδίδει απαραίτητα ταυτότητα! Ο λόγος για τον οποίο επέλεξε κανείς το επάγγελμά του και ο τρόπος που το κάνει χαρακτηρίζει την καθημερινότητά του, τον τρόπο ζωής του και άρα την προσωπικότητα του. Προσωπικά ήθελα να διερευνήσω 2 αντικείμενα: την ύλη και τον άνθρωπο. Ξεκίνησα προσπαθώντας να κατανοήσω τη σύσταση και τη δομή της ύλης και τις μεταμορφώσεις της. Γι' αυτό η Χημεία ήταν επιλογή-μονόδρομος. Δεν ήταν αυτό όμως αρκετό.. Ήθελα να γνωρίσω τον άνθρωπο, υπαρξιακά και κοινωνικά. Τις ανάγκες του, τις συμπεριφορές, τις σχέσεις του με τους άλλους και τον κόσμο που τον περιβάλλει, την ιστορία του. Όλες όμως αυτές οι αναζητήσεις, και όποιες άλλες μου δημιουργούνται, έχω την ανάγκη να μεταφράζονται σε βιώματα. Γι' αυτό οι επιλογές μου περιελάμβαναν πάντα πείραμα/πρόβα και αποτέλεσμα/παράσταση. Και τα δύο (Χημεία και Θέατρο) προσφέρουν εμπειρίες και τις μοιράζονται  με άλλους ανθρώπους. Με απώτερο σκοπό να γεννηθεί κάτι που θα 'ναι ίσως χρήσιμο στη ζωή μας. Το οποίο θα βοηθήσει να γίνει καλύτερη η καθημερινότητά μας. Επιστήμη και Τέχνη δεν είναι ανταγωνιστικά αντικείμενα. Είναι συμπληρωματικά, κατά την ταπεινή μου γνώμη. Με κέντρο πάντα τον άνθρωπο και τη ζωή του προσπαθούν να εξερευνήσουν "πώς" να ζει κανείς καλύτερα και προτείνουν απλά τρόπους... Δε γνωρίζω κανέναν που να μην έχει ανάγκη στη ζωή του, καθημερινά, τόσο την Τέχνη όσο και την Επιστήμη...

-Πώς προέκυψε η ιδέα για μια παράσταση για τον ύπνο;

Η ιδέα γεννήθηκε πέρσι την άνοιξη. Μαζί με τον ειδικευμένο στον ύπνο Λέκτορα Νευρολογίας Αναστάσιο Μπονάκη φτιάξαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο για την ιστορία και τη λειτουργία του ύπνου, το οποίο προβλήθηκε σε πάρα πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Οι μαθητές, στη συνέχεια, έστειλαν απορίες τους στην Ελληνική Εταιρία Έρευνας του Ύπνου, οι οποίες απαντήθηκαν σε ειδική ημερίδα που διοργανώθηκε για το σκοπό αυτό. Επίσης, πολλοί μαθητές έστειλαν ποιήματά τους σχετικά με τον ύπνο, γιατί η παγκόσμια ημέρα ύπνου συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα ποίησης, και βραβεύτηκαν τα καλύτερα από αυτά. Η πολύ θερμή ανταπόκριση σε αυτή την πρώτη μας προσπάθεια ενημέρωσης παιδιών και εφήβων σχετικά με τον ύπνο μας κινητοποίησε να σκεφτούμε τη δημιουργία μιας παράστασης.

Την ιδέα της παράστασης αγκάλιασε η Ελληνική Εταιρία Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας και Κλινικής Νευρολογίας, η οποία ανέλαβε και την παραγωγή της. Το έργο έχουμε γράψει εγώ και ο Αναστάσιος Μπονάκης και η παράσταση έχει τίτλο:

"Τι θα γίνει; θα κοιμηθούμε απόψε;"

Είναι μια κωμωδία για την περιπέτεια και τις ευεργετικές επιδράσεις του ύπνου στο σώμα μας!

Παρουσιάσηκε για πρώτη φορά την Κυριακή 27 Οκτωμβρίου σε Σεμινάριο Κλινικής Νευροφυσιολογίας στη Χαλκιδική και από τo Νοέμβριο παρουσιάζεται σε οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία στο θέατρο OLVIO κάθε πρωί.

 

- Είναι πολύς ο κόσμος στις μέρες μας που υποφέρει από αϋπνίες. Πιστεύεις ότι μπορεί να βοηθηθούν κάποιοι από την παράσταση;

Η καλύτερη θεραπεία για οποιοδήποτε θέμα αφορά το σώμα μας πιστεύω ξεκινάει από τη... έγκυρη ενημέρωση και τη γνώση. Όσα περισσότερα γνωρίζουμε για τη λειτουργία του, τόσο ευκολότερα το κατανοούμε, το σεβόμαστε, το αφουγραζόμαστε και το φροντίζουμε. Αυτό το καημένο προσπαθεί να μας υπακούει και να μας φροντίζει ... μια ζωή! Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας και Κλινικής Νευρολογίας έχουμε φροντίσει ώστε το θεατρικό μας έργο, και  φυσικά η παράσταση, να περιλαμβάνουν όλες τις βασικές γνώσεις που ο καθένας από μας χρειάζεται ώστε να κατανοήσει τη λειτουργία παραγωγής του ύπνου στο ανθρώπινο σώμα. Διαταραχές του ύπνου υπάρχουν πολλές. Έχεις δίκιο, η αϋπνία ταλαιπωρεί πολύ κόσμο. Αλλά οι αιτίες της ποικίλουν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της. Δε ξέρω αν θα καταφέρουν να απαλλαγούν από αυτή οι θεατές μας, πάντως μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως ΔΕ θα κοιμηθούν στην παράσταση και πως θα γελάσουν πολύ !

-Γιατί να έρθει κάποιος να δει αυτή την παράσταση;

Για να περάσει καλά! Να γελάσει, να ξεσκάσει και παράλληλα να μάθει, μέσα στη μια ώρα που διαρκεί η παράσταση, όλα όσα θα ήθελε σχετικά με τον ύπνο. Ο θεατής, ενήλικας ή έφηβος, θα πάρει διασκεδάζοντας πληροφορίες έγκυρες και επιστημονικές που θα ήταν πολύ δύσκολο και χρονοβόρο να τις βρει μόνος του. Με άμεσο, απλό και ευχάριστο τρόπο θα κατανοήσει τον ύπνο και την αξία του ώστε μετά να πάει να κοιμηθεί σα... πουλάκι!!

 

- Είσαι ηθοποιός θεάτρου;

Κυρίως! Στο σινεμά και στην τηλεόραση έχω παίξει πολύ λιγότερο από ότι στη σκηνή. Εξάλλου αυτή είναι και η μεγάλη μου αγάπη! Μ΄αρέσει πολύ ο κινηματογράφος, αλλά η αμεσότητα της επαφής με το κοινό που υπάρχει στο θέατρο είναι... μαγική! Η μαγεία της... ανεπανάληπτης στιγμής, και της ζωντανής επικοινωνίας που συμβαίνει μόνο στο θέατρο είναι η μεγάλη μου αγάπη!

 

-Παίζεις  όμως και στον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια;

Ναι! φέτος είχα τη χαρά και την τιμή να με καλέσει ο Νίκος Ορφανός που σκηνοθετεί τη "ΒΕΡΑ" του Δ. Κεχαίδη και να μου εμπιστευθεί το ρόλο του Κώστα. Το μονοπρακτο αυτό ανεβαίνει στις 29/11 στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, όπου για κάποια χρόνια ήταν το σπίτι του συγγραφέα Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ, και μάλιστα 40 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ από τον Κ. Κουν!

-Τί έργο είναι αυτό;

Είναι ένα σπαρταριστό μονόπρακτο όπου 3 φίλοι: ο Μήτσος, ο Κώστας και ο Προκόπης, αποφασισμένοι να το ρίξουν έξω μια Κυριακή βράδυ, στη χειμωνιάτικη Λάρισα συναντιούνται στο σπίτι του τελευταίου για να πιούν το κρασάκι τους. Όμως η μανιώδης τάση του Προκόπη για "σενάρια" αστυνομικού τύπου, καθώς και η εμμονή του με μια γυναίκα, θα τους οδηγήσει σε μια σειρά απρόσμενων και τραγελαφικών συγκρούσεων.

Οι αντροπαρέες που έχουν όμως πάντα στο κέντρο του ενδιαφέροντός τους τις γυναίκες, είναι το βασικό θέμα σε όλα σχεδόν τα έργα του Κεχαΐδη.

Μέσα από αυτή τη θεματολογία όμως καταφέρνει να αναδείξει βαθύτερες υπαρξιακές μας αγωνίες και πτυχές που αφορούν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

Είμαι σίγουρος πως στην παράσταση θα γελάσουν όλοι, άνδρες και γυναίκες, για διαφορετικούς ίσως λόγους... Κάθε θεατής θα αναγνωρίσει και θα θυμηθεί... προσωπικά του βιώματα!

 

-Πώς ζεις αυτή την εμπειρία; Σου αρέσει ο Κεχαίδης;

Με τον Ν. ΟΡΦΑΝΟ γνωριστήκαμε στην ΚΡΗΤΗ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στο ΝΗΣΙ. Γνώριζα βέβαια ήδη την πορεία του στο θέατρο και τον εκτιμώ πολύ! Έχω παρακολουθήσει και τις 2 παραστάσεις που έχει σκηνοθετήσει με μονόπρακτα του ΚΕΧΑΙΔΗ: "ΔΑΦΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ" και το "ΤΑΒΛΙ". Εξαιρετικές παραστάσεις που βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό! Είμαστε ηθοποιοί της ίδιας "γενιάς" και μου αρέσει πολύ η ματιά του πάνω στα έργα του ΚΕΧΑΙΔΗ αλλά και ο τρόπος δουλειάς του με τους ηθοποιούς. Είναι πολύ σημαντικό για μένα που συνεργάζομαι μαζί του. Απολαμβάνω τη διαδικασία της πρόβας και χτίζουμε μαζί το ρόλο του ΚΩΣΤΑ με πολύ χιούμορ και άριστη επικοινωνία μεταξύ μας. Επίσης, έχω την τύχη να γνωρίσω 2 ηθοποιούς που έβλεπα χρόνια στο θέατρο αλλά δεν είχε τύχει μέχρι τώρα να συνεργαστούμε: το ΒΑΣΙΛΗ ΒΛΑΧΟ και το ΓΙΩΡΓΟ ΜΩΡΟΓΙΑΝΝΗ. Ηθοποιοί με μεγάλη εμπειρία και αξία που χαίρεσαι να δουλεύεις μαζί τους!

Ο ΚΕΧΑΙΔΗΣ είναι, κατά τη γνώμη μου, πολύ σημαντικός  συγγραφέας και όσο τον μελετώ τόσο περισσότερο τον θαυμάζω! Μέσα από καθημερινό προφορικό και άμεσο λόγο καταφέρνει με μεγάλη δεξιοτεχνία να ζωντανέψει χαρακτήρες γεμάτους πάθος και να μιλήσει για θέματα διαχρονικά που αφορούν ακόμη και σήμερα κάθε θεατή! Είναι ένας συγγραφέα-ανατόμος της ανθρώπινης ύπαρξης και της ελληνικής κοινωνίας.

- Έπαιξες στο"Νησί". Πώς ήταν η εμπειρία σου στην τηλεόραση και μάλιστα στην πιο επιτυχημένη σειρά;

Είμαι πολύ τυχερός και ευγνώμων που συμμετείχα στα γυρίσματα αυτής της σειράς. Το ΝΗΣΙ και οι άνθρωποι του είναι βαθιά ριζωμένοι στη μνήμη και την καρδιά μου. Η επιτυχία της σειράς ήταν ... αναπόφευκτη. Είχε γίνει τόσο ουσιαστική, κοπιαστική και μακρόχρονη προετοιμασία από τους βασικούς συντελεστές της σειράς που ήμουν σίγουρος πως θα είχε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Το μεράκι, το ταλέντο και οι θυσίες των συντελεστών στο ΝΗΣΙ ξεπέρασαν οποιαδήποτε προβλήματα εμφανίστηκαν στην πορεία της παραγωγής... Μη ξεχνάμε πως τα γυρίσματα κράτησαν πάνω από ενάμιση χρόνο! Μακάρι να μη στεκόμαστε μόνο στο επιτυχημένο αποτέλεσμα αλλά να μαθαίνουμε από τη διαδικασία που οδήγησε σε αυτό και να προσπαθούμε να την επαναλάβουμε και να τη βελτιώσουμε. Μακάρι να γινόταν το ΝΗΣΙ παράδειγμα για να ξεκινήσουν και άλλες τέτοιες προσπάθειες. Δεν είναι μόνο η έλλειψη χρημάτων το πρόβλημα...

 

- Τί είναι αυτό που θα θυμάσαι από το Νησί;

ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ! Τα ταξίδια με το πλοίο, τα γυρίσματα, η παρέα με τα παιδιά του συνεργείου, με τους υπόλοιπους συναδέλφους... Οι γνωριμίες με εξαιρετικούς ανθρώπους ντόπιους, τα γλέντια μας, οι συζητήσεις μας...

Η γνωριμία μου βέβαια με τον κο Φουντουλάκη! Θα τον θυμάμαι πάντα!

Το απόσταγμα της συμμετοχής μου σε αυτή τη σειρά είναι η συναναστροφή μου με υπέροχους ανθρώπους που τους συνάντησα είτε γιατί δουλεύαμε μαζί είτε με αφορμή τα γυρίσματα και τη διαμονή μου τόσους μήνες στην πανέμορφη Κρήτη.

 

-Πώς είναι να συνεργάζεται με τη Βικτόρια Χισλποπ και με το Θοδωρή Παπαδουλάκη;

Η Βικτόρια και ο Θοδωρής είναι... χαρισματικά πλάσματα. Καλλιτέχνες σπάνιοι, με γνώσεις, μέθοδο και εξαιρετική ευαισθησία. Τους έχω και τους δυο στην καρδιά μου και τους πιστεύω πολύ βαθιά. Είμαστε πια φίλοι. Τους αγαπώ και τους καμαρώνω σε ό,τι κάνουν στην Τέχνη και στη ζωή τους. Με τιμά η φιλία τους.

 

-Αν δεν ήσουν ηθοποιός και χημικός τί θα ήσουν;

Χημικός, ηθοποιός, φιλόσοφος, ψυχαναλυτής, γιατρός, αστροφυσικός, ιστορικός, φιλόλογος, γλωσσολόγος και άλλα πολλά...! Δε ξέρω. Είναι τόσα πολλά αυτά που με θέλω να μάθω! Όταν βέβαια κάποιο από αυτά γίνει επάγγελμα απαιτεί αφοσίωση και ... ειδίκευση. Δεν απαιτείται όμως στη ζωή  ...μονομέρεια. Εμείς, μέσα μας, ενοποιούμε τις γνώσεις μας. Ο καθένας από μας αναζητά και αποκτά αυτές που έχει ανάγκη και τις εφαρμόζει, όσο μπορεί, στη ζωή του. Θα 'πρεπε να ζω σε μια άλλη εποχή! Ώστε να μπορώ απερίσπαστος, χωρίς καμιά οικονομική κρίση, να ερευνώ και να προσφέρω! Πανεπιστήμων φιλόσοφος και καλλιτέχνης. Αυτό θα 'θελα να είμαι ... το βρήκα!

 

- Τί βλέπεις στους φοιτητές σήμερα που δεν είχες εσύ;

Υπάρχουν πολλά κοινά και αρκετές διαφορές ανάμεσα στη σημερινή και τη δική μου φοιτητική γενιά στα τέλη της δεκαετίας του '80. Δεν μπορεί να τις εξετάσει κανείς χωρίς να λάβει υπόψη του τις αλλαγές στην κοινωνία, στην εκπαίδευση, στην οικονομία, στην επιστήμη και την τεχνολογία...

Σήμερα οι νέοι επιστήμονες διαθέτουν περισσότερα τεχνολογικά μέσα και πολύ ευκολότερη πρόσβαση στη γνώση από ότι παλαιότερα, αλλά στη χώρα μας έχει γίνει ακόμη ένα μεγάλο λάθος: έχει υποβιβαστεί η αξία της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας. Οι φοιτητές αναρωτιούνται πια αν αξίζει τον κόπο η προσπάθειά τους. Είναι ανεκτίμητη προσωπική περιουσία η γνώση και η μόρφωση. Αλλά μάθαμε να ζούμε με τους "νόμους της αγοράς" και τα νέα παιδιά βιώνουν τεράστια επαγγελματική ανασφάλεια που συχνά τους οδηγεί στη ματανάστευση ή στο να επιλέξουν απασχόληση άσχετη με τις σπουδές τους. Είναι πολύ κρίμα!

 

-Σε ποιά ξένη ταινία θα ήθελες να είχες παίξει;

Σε πολλές! Αλλά δε μου έχουν κάνει καμία πρόταση... ακόμη! χαχα

Σίγουρα πάντως θα ήταν ταινία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Θαυμάζω πολλούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς και "ζηλεύω" όταν βλέπω ταινίες τους. Ονειροπολώ, πολλές φορές, βλέποντας μια ταινία και φαντάζομαι πόσο ωραία θα ήταν να παίζω μαζί με αυτόν τον  ηθοποιό ή να συνεργαστώ με τον τάδε σκηνοθέτη... Τελειώνει όμως κάποια στιγμή η ταινία και το όνειρο μαζί της...!

 

- Το πιο τρελό όνειρο;

Του ύπνου ή του ξύπνιου μου; χαχα

Να γυρίσω όλο τον κόσμο! Να ταξιδέψω σε όλο τον πλανήτη.

 

-Αν ήσουν τραγούδι ποιό θα ήσουν;

Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι το "Simple man" των Lynyrd Skynyrd αλλά θα μπορούσα να είμαι και το μουσικό θέμα του Muppet Show!

 

Διαβάστε επίσης | Theater

02-10-2013
Ανθισμένο θερμοκήπιο | Της Βάλιας Μαστοροδήμου
Ανθισμένο θερμοκήπιο | Της Βάλιας Μαστοροδήμου
13-11-2013
Βρες το δολοφόνο.. τρώγοντας! | Της Μαρίας Νικολαίδου
Βρες το δολοφόνο.. τρώγοντας! | Της Μαρίας Νικολαίδου
09-02-2014
Ο Χρήστος Γεροντίδης στο The Mach|ne
Ο Χρήστος Γεροντίδης στο The Mach|ne
11-11-2013
Όταν η υποκριτική είναι ανάγκη: Συνέντευξη με το Χάρη Φραγκούλη. | Tης Αγγελικής Μητροπούλου
Όταν η υποκριτική είναι ανάγκη: Συνέντευξη με το Χάρη Φραγκούλη. | Tης Αγγελικής Μητροπούλου
30-01-2014
Ο Ορέστης Τζιόβας Μιλάει στον Κώστα Οικονόμου.
Ο Ορέστης Τζιόβας Μιλάει στον Κώστα Οικονόμου.