Θάρρος ή Αλήθεια; | Της Της Ναντίν Γκουρβέλου

Τολμάς ή όχι; Αντέχεις ή οχι;

Και δε μιλάμε για απλή ψυχική δύναμη και αντοχή ..αλλά για τη δύναμη της αυτοσυγκράτησης που καλείται να δείξει το μυαλό που χάνεται όταν ανατρέχει στη σκέψη σου, το στομάχι που δέχεται επίθεση από τις γνωστές στους περισσότερους μας πεταλούδες, το στήθος που σφίγγεται τόσο, κάθε φορά που λέει το όνομα σου, τα πόδια που ,σαν να περνάει ένα δρεπάνι, όταν τον αντικρίζεις κόβονται και τρέμεις σαν το φύλλο..

Μαγικό ε; πώς ένα ανθρώπινο ον των 180 πόντων, λιγααάκι ψηλότερό σου μπορεί να σε κάνει να νιώθεις χαμένη στο ίδιο σου το δωμάτιο, στην ίδια σου τη γειτονιά και την πόλη που γνωρίζεις εδώ και 21 χρόνια..

Σας γράφει μια “guru”του έρωτα ,όπως συνηθίζουν να με αποκαλούν οι φίλοι. Είμαι η κλασική περίπτωση ανθρώπου που έχει πάντα τη ,γεμάτη αισιοδοξία, λύση για όλα τα προβλήματα των γύρω της, που χαίρεται με τα ερωτευμένα ζευγάρια κάθε ηλικίας και φύλου και δε διστάζει να τα φωτογραφίζει ενώ λυπάται όταν ακούει ότι κάποιος χώρισε ,ακόμα και όταν αυτός ο κάποιος είναι εντελώς άγνωστος. Κοινώς μια χαζορομαντική ή για να το θέσω πιο όμορφα ..μια αιθεροβάμων νέα.

Μεταξύ μας όμως τώρα.. Τι κάνεις όταν κάτι γνωρίζεις ότι έχει ημερομηνία λήξης πριν καν αρχίσει; Όσο υπέροχη και αν φαντάζει η ιδέα των δυό σας μαζί ,ξέρεις ότι θα σας δεις μαζί τόσες φορές όσα τα δάχτυλα των χεριών του.. αυτών των χεριών που βλέπεις στον ύπνο σου να σε κρατάνε αγκαλιά και να σε κοιμίζουν. Η μαγεία του έρωτα, λένε, είναι οι στιγμές ..και σε μια ξέφρενη στιγμή ρεαλισμού λες στον εαυτό σου «εε.. ποιές στιγμές; αφού είναι εκεί και γω εδώ». Τ-ό-σ-ο--α-π-λ-ά.

Και όμως..όταν όλα τα τραγούδια μιλάνε για εσάς ,όταν είναι η πρώτη σκέψη όταν ξυπνάς και η τελευταία σκέψη όταν ξαπλώνεις στο άδειο σου κρεβάτι, όταν φτάνεις να ενοχλείσαι που είσαι γέννημα θρέμμα Αθηναία και σας χωρίζουν τόσα χιλιόμετρα εξαιτίας της άτιμης της γεωγραφίας και της άλλης της απαγορευμένης λέξης (σσ: της απόστασης) τα πράγματα μόνο απλά ΔΕΝ είναι.

Και τότε καλείσαι madame Guru,να αξιοποιήσεις τις συμβουλές ,που με τόση ευκολία και αφθονία επιχειρημάτων, δίνεις κάθε τόσο. Θα έχεις το θάρρος να βουλιάξεις σ’ αυτό που ζεις ακόμα πιο πολύ (γιατί ήδη έχεις αρχίσει να βυθίζεσαι) ή θα δεις κατάματα την αλήθεια και θα σταματήσεις τη μαγεία μια ώρα αρχύτερα;

Ο Έρωτας όμως.. δεν είναι αλήθεια. Είναι όνειρο, είναι μαγεία, είναι ταξίδι. Άλλωστε ποτέ δεν ξέρεις τον προορισμό σου & την κατάληξη, όταν τρυπώνεις στο καράβι του ,ξεκινάς το ταξίδι σου, ανοίγεσαι στο πέλαγος και άπλα.. Ζεις. Γιατί να αρνηθείς να βιώσεις κάτι που θα σε συναρπάσει ,ενώ έτσι κι αλλιώς η ζωή φέρνει κάθε λεπτό ανατροπές; Πάντα θα πονάμε και δείχνει δειλία να ξεριζώνουμε κάτι πριν καν ανθίσει ,μόνο και μόνο για να μην πονέσουμε ύστερα..

Και γω, δειλή δεν είμαι. Αντιθέτως, θα μπω στο καράβι μου σε λίγες μέρες και θα χαθώ στο προαναφερθέν πέλαγος..  Άλλωστε.. τι είναι η αγάπη;

Μοιάζει με δύο ποτήρια σε στιγμή ενθουσιασμού: Nτιγκ! Λάμψη! Θρύψαλα.-

(όπως γράφει και ο  Οδυσσέας Ελύτης)

 

 

Η Ναντίν Γκουρβέλου είναι φοιτήτρια της Γαλλικής Φιλολογίας, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μιλάει πολύ & γράφει ακόμα πιο πολύ. Έμπνευση μπορεί να αποτελέσει το καθετί: ένα τραγούδι, ένα χαμόγελο, ένα κλάμα, μια αποτυχία, μια αγκαλιά οτιδήποτε αγγίζει την ψυχή και φυσικά ο Έρωτας. Για εκείνη δεν υπάρχουν 2 πράγματα: μετριότητα & αδράνεια.