http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/rotator.masserasgk-is-130.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/nikolaidou.rotaotrgk-is-130.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/gousi.covergk-is-130.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/spytro.covergk-is-130.jpglink
0 1 2 3

Ο Κωνσταντίνος & ο Πέτρος Σοφικίτης «ανασφάλλουν»

Όταν η φωτογραφία «μπλέκεται», με ρεαλισμό και αφαίρεση, στα πόδια μιας χοροθεατρικής παράστασης

 

ANA-ΣΦAΛΛΩ: 1.Ανεγείρομαι εκ πτώσεως. 2.Αναρρώνυω (αναρρώνω). 3. Eπί Γυναικών: Παρεκτρέπομαι.

 

Πριν από λίγους μήνες, ανέβηκε στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης η παράσταση «Ανασφάλλω revised» του χορογράφου και σκηνοθέτη Τάσου Μπεκιάρη και της συγγραφέως Χριστίνας Μητροπούλου.

Τότε, οι καλλιτέχνες-φωτογράφοι Πέτρος & Κωνσταντίνος Σοφικίτης παρακολούθησαν τις πρόβες, έγιναν μάρτυρες και συνοδοιπόροι μιας θεατρικής διαδρομής και της ομάδας Load. Τώρα, μέσα από το φακό της κάμεράς τους, επανεξετάζουν οι ίδιοι την παράσταση – ένα πάντρεμα κίνησης, έκφρασης, ερμηνείας και μουσικής με θεματική αφετηρία την ανασφάλεια -, μέσα από το φακό της κάμεράς τους.  Τα δύο αδέλφια εμπνεύσθηκαν από τη χορογραφία και καταθέτουν -σε μία ενιαία Έκθεση Φωτογραφίας με τον τίτλο «Ανασφάλλω x 2»- τη διαφορετική τους οπτική ματιά με εικόνες που αντλούν δυναμικότητα από την κίνηση, αλλά και αποτυπώνουν την κίνηση που αντλεί ένταση από τις εικόνες.

Ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης με την ανθρωποκεντρική του προσέγγιση αποσκοπεί στην απεικόνιση της συγκέντρωσης, του πόνου, της απογοήτευσης  αλλά κυρίως της δικαίωσης  που έρχεται με το τέλος της προσπάθειας. Η κάμερα του Κωνσταντίνου είναι εκεί, πάντα έτοιμη οποιαδήποτε στιγμή να συλλάβει την κάθε κίνηση και χειρονομία, να αιχμαλωτίσει το χρόνο και να μεταφέρει στο θεατή την ατμόσφαιρα της πρόβας, τον παλμό και την αρμονία, την ανάσα των χορευτών. 

Για τον Πέτρο Σοφικίτη, ο χρόνος δεν υπάρχει. Η αφαίρεση προκαλεί τις  τεταμένες αισθήσεις. Η κίνηση, ο πόνος, η απογοήτευση, η αγωνία έχουν διάρκεια. Οι χορευτές αποτυπώνονται σαν αέρινα γλυπτά. Ασπρόμαυρες εικόνες με έντονη την παρουσία του κόκκινου σε κίνηση που μεταφέρουν το θεατή εκεί, πάνω στη σκηνή από την αρχή έως το τέλος της παράστασης. Τον καλούν να συμμετέχει ενεργά. Να χορέψει και να απολαύσει ή να απορρίψει την εικόνα ανάλογα με τη δική του οπτική γωνία.  

Η συγγραφέας και πρωταγωνίστρια Χριστίνα Μητροπούλου γίνεται το ‘τρίτο μάτι’ και αναλύει τη σχέση και τη ματιά των δύο αδελφών.

«Ο Πέτρος και ο Κωνσταντίνος είναι δυο αδέλφια με μία φωνή, που με έναν δικό τους μοναδικό και αληθινό τρόπο, αλληλοσυμπληρώνονται. Ο καθένας με την κάμερά του αποτυπώνει διαφορετικά την ίδια παράσταση. Ο Κωνσταντίνος «πιάνει» την ψυχή του ανθρώπου – καταγράφει σαν φωτορεπορτάζ τη διαδικασία της δημιουργίας. Ο Πέτρος «πιάνει» την ψυχή του έργου – το σύνολο και την ουσία του. Όμως η παράσταση και οι άνθρωποί της λειτουργούν ενιαία, αλληλένδετα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη δουλειά του Πέτρου και του Κωνσταντίνου.  Δεν μπορεί κάποιος να μελετήσει τις φωτογραφίες του ενός, χωρίς να δει τις φωτογραφίες του άλλου.

Ο Κωνσταντίνος και ο Πέτρος «τρύπωσαν» στις πρόβες και στην ψυχή μας και αποτύπωσαν αυτά που οι καλλιτέχνες σπανίως μοιράζονται με τον  κόσμο: την αρχή της ιδέας, τον ενθουσιασμό, αλλά και το άγχος. Την ανασφάλεια, τον κόπο, το θάρρος, τον πόνο και την κούραση. Μας έδειξαν με τις φωτογραφίες τους πώς βλέπουν αυτό που κάνουμε και μας έδωσαν κουράγιο. Μετά αποτύπωσαν το αποτέλεσμα και φωτογράφισαν την παράσταση, όχι όπως την είδε το κοινό, αλλά μέσα από το φακό που έχει άλλου είδους γνώση για το έργο. Προέβαλλαν το «Ανασφάλλω», απογυμνωμένο, πέραν του χώρου και του χρόνου… μακριά από τα φώτα και τα κοστούμια. Ανέδειξαν το νόημα και την ουσία της παράστασης και βέβαια έγιναν μέρος της ομάδας μας. Η παράσταση συμπληρώθηκε από τις φωτογραφίες και οι φωτογραφίες από την παράσταση. Μια παράσταση τελειώνει χρονικά όταν πέφτει η κουρτίνα και ανάβουν τα φώτα. Μέσα από αυτές τις φωτογραφίες, η κουρτίνα δεν έπεσε ποτέ. Σας ευχαριστώ που με τόση ανιδιοτέλεια, δώσατε «ζωή» και εικόνα και συνεπώς πνοή να συνεχίσει να υπάρχει το «Ανασφάλλω» από δω και πέρα».

https://www.facebook.com/pksofikitis

 

Η έκθεση φωτογραφίας "Ανασφάλλω x 2" του Πέτρου & του Κωνσταντίνου Σοφικίτη εγκαινιάζεται το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος | www.mcf.gr)

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή, 18:00 - 22:00 / είσοδος ελεύθερη / έως την Κυριακή 2 Μαρτίου 2014