Το Νησί της Αφροδίτης δεν είναι μόνο η Κύπρος | Της Ζώης Τήλα Ελένη

Τα Κύθηρα ή αλλιώς Τσίριγο είναι ένα νησί που συνδυάζει το Αιγαίο και το Ιόνιο. Έχει χαμηλή βλάστηση σε αντίθεση με τα νησιά του Ιονίου που κατακλύζονται από δέντρα και άσπρα σπιτάκια με μπλε παράθυρα σαν τα νησιά  του Αιγαίου. Οι αρχαίοι λέγεται ότι μαγεύτηκαν τόσο πολύ από την ομορφιά του που το ονόμασαν το νησί της θεάς ουράνιας Αφροδίτης και του έρωτα. Οι ξεναγοί χαριτολογώντας παρομοιάζουν τους δύο  μικρούς κόλπους στο με τους μαστούς της Αφροδίτης.

Καψάλι

 

Όταν αποφάσισα να το επισκεφθώ σε καμία περίπτωση δεν περίμενα αυτό που αντίκρισα. Για την ακρίβεια όταν το καράβι πλησίασε στα Κύθηρα, τα νερά της θάλασσας έγιναν δια μαγείας κρυστάλλινα και πεντακάθαρα. Μόλις άραξε το καράβι στο λιμάνι  κάτι μου τράβηξε την προσοχή. Υπήρχε ένα πλοίο ημιβυθισμένο. Η δημοσιογραφική μου περιέργια με ώθησε να ρωτήσω και να μάθω για ποιο λόγο βρίσκεται εκεί. Το καλοκαίρι του 2000 ο καπετάνιος του, ενώ ήτανε μεθυσμένος έριξε το πλοίο επάνω στη βραχονησίδα και χιλιάδες τόνοι πετρελαίου ξεχύθηκαν στη θάλασσα φτάνοντας μέχρι την Νεάπολη. Τότε  ήρθε μία εταιρεία από την Αθήνα και καθάρισε τη θάλασσα. Δεν ανέσυρε όμως το πλοίο λόγω του ότι οι ντόπιοι κάνανε αγωγές οι οποίες στοίχισαν αρκετά λεφτά στην πλοιοκτήτρια εταιρεία και το κόστος ήταν τεράστιο για να ανασύρουν  και το πλοίο.

Ναυάγιο στη βραχονησίδα Πρασονήσι - Διακόφτι

 

Σήμα κατατεθέν του νησιού – τρελάθηκα να βρω θέση στο καραβάκι με τόση κοσμοσυρροή -  η βραχονησίδα «Χύτρα» ή αλλιώς «Αυγό».  Εκεί υπάρχει μία σπηλιά που σε μαγεύει. Καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και λαξευμένοι βράχοι από την μανία των κυμάτων. Μόλις κοίταξα επάνω στους βράχους είδα καρφωμένα αντικείμενα όπως για παράδειγμα παπούτσια, τα οποία παρασύρθηκαν από την μανία των κυμάτων. Αξίζει να την επισκεφτείτε αλλά να κοιτάξετε και τον καιρό! Δρομολόγια δεν πραγματοποιούνται τις μέρες που έχει αέρα λόγω του ότι είναι πολύ επικίνδυνα. Οι ντόπιοι είναι πολύ προσεκτικοί στο πότε θα πάνε λόγω του ότι κάποτε, είχανε μπει μέσα στη σπηλιά έξι άνδρες με ένα καΐκι για να προστατευτούν από την κακοκαιρία. Δυστυχώς χάθηκαν. Μην φοβάστε όμως! Ο καπετάν Σπύρος θα σας προστατεύσει μιας και είναι και ο μόνος ο οποίος μπορεί να σας πάει εκεί.

Η βραχονησίδα «Χύτρα»

 

Αξίζει να επισκεφτείτε  και τον καταρράκτη «Φόνισσα» στο Μυλοπόταμο. Μην σας τρομάζει το όνομα. Η πρόσβαση είναι εύκολη με μία υπέροχη διαδρομή μέσα στη φύση. Για την ιστορία, το όνομα «φόνισσα» το βγάλανε οι ντόπιοι  μετά από το θάνατο ενός άνδρα στο σημείο. Μετά από κάποια χρόνια άνοιξε ένα κέντρο διασκέδασης στον Μυλοπόταμο το οποίο λεγόταν «Νεράιδα». Από τότε οι ντόπιοι έδωσαν στον καταρράκτη και την ονομασία «Νεράιδα».  Για να είμαι ειλικρινής το όνομα νεράιδα ταιριάζει περισσότερο μιας και το τοπίο είναι σαν σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι. Το μόνο που μπορεί να σας ενοχλήσει είναι τυχόν η λάσπη που υπάρχει σε κάποια σημεία μιας και ο δήμος δεν ενδιαφέρετε και πολύ δυστυχώς…

Καταρράκτης Νεράιδα

 

Επίσης στον Μυλοπόταμο υπάρχει και το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας. Εξερευνήθηκε από τον καθηγητή Ιωάννη Πετρόχειλο και την γυναίκα του Άννα. Λέγεται ότι παλιά είχανε αφήσει μέσα στο σπήλαιο γάτες οι οποίες βρήκανε διέξοδο από άλλα δύο σπήλαια. Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας στον Κάλαμο και το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας στην Αγία Πελαγία. Εικάζεται ότι τα τρία σπήλαια επικοινωνούνε μεταξύ τους αν και δεν έχει αποδειχθεί ακόμα επιστημονικά. Εσείς μπορείτε να πάτε και να δείτε το έργο της μεγάλης καλλιτέχνιδας φύσης. Δεν θα σας απογοητεύσει!

 

Σπήλαιο Αγίας Σοφίας

Μιας και βρισκόμαστε στο νησί που μάγεψε τους αρχαίους, αποκλείεται να μην υπήρχαν αρχαία μνημεία. Στην Παλαιόπολη βρίσκεται βυθισμένο το αρχαίο λιμάνι της πόλης Σκάνδεια που καταποντίστηκε με το σεισμό του 375 μ.Χ. Οι ντόπιοι λένε ότι κάποιοι πήρανε πέτρες από τα ερείπια για να χτίσουν το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο βουνό. 

Όταν η θάλασσα είναι ήρεμη εξοπλιστείτε με μάσκα και αναπνευστήρα γιατί φαίνονται τα ερείπια!

Ένας τόπος μαγευτικός που αξίζει να επισκεφτείτε, ιδιαίτερα οι φυσιολάτρες. Θα αποκτήσετε μοναδικές εμπειρίες και θα δείτε την ανέγγιχτη φυσική ομορφιά της Ελλάδας. Ας ελπίσουμε τα Κύθηρα να παραμείνουν όπως είναι και να μην θυσιαστούν και αυτά στο βωμό του χρήματος της τουριστικής βιομηχανίας.

 

 
Η Ζώη - Τήλα Ελένη γεννήθηκε στην Αθήνα πριν από 21 χρόνια και το όνειρο της ήταν και είναι η δημοσιογραφία.