Το κορίτσι με το ακορντεόν του Διονύση Βυθούλκα

Την έχω δει πολλές φορές μέσα σε συρμούς του Ηλεκτρικού. Μικρή – έφηβη – αλλοδαπή με ένα ακορντεόν. Τα μαλλιά της σκούρα μαύρα και συνήθως πίσω μια κοτσίδα. Τα ρούχα της απλά. Συνήθως  συνοδεύεται από ένα παιδί μικρότερης ηλικίας που έχει το ρόλο να επαιτεί όση ώρα εκείνη παίζει μία ακαθόριστη μελωδία...

Το κορίτσι δεν μιλάει. Σπάνια την έχω ακούσει να απευθύνεται στο άλλο παιδί στα ξένα. Ρουμάνικα, Βουλγάρικα, δεν ξέρω. Στην πρώτη στάση κατεβαίνουν και τρέχουν να μπουν στο επόμενο βαγόνι.

Την είδα και προχθές. Βράδυ, μετά τις 9. Θυμάμαι ότι όταν σταμάτησε να παίζει ακορντεόν κάθισε και κοίταζε διαρκώς μια παρέα νεαρών, αντρών και γυναικών. Κοίταζε κυρίως τις κοπέλες που μιλούσαν και γελούσαν. Ήταν καθ΄ οδόν για την νυχτερινή τους έξοδο. Και τους κοίταζε με το ύφος μιας έντονης επιθυμίας.

Αν μπορούσα να μπω στο μυαλό της σίγουρα θα διαπίστωνα πως θα σκεφτόταν «πόσο θα ήθελα να ήμουν εγώ στη θέση τους».

To έχω νιώσει και εγώ αυτό το συναίσθημα της «ζήλιας». Παλαιότερα όταν εργαζόμουν όλη νύχτα σε ραδιοφωνικό σταθμό και σε εφημερίδα στο κέντρο της Αθήνας. Εγώ να πηγαίνω για δουλειά και άλλοι συνομήλικοι μου να πηγαίνουν σε μπαρ, σε σινεμά, σε θέατρα. Βέβαια,εγώ είχα δεδομένο ότι θα κάποια στιγμή θα γύριζα στο ζεστό μου σπίτι. Εκείνη όμως;

Υπάρχει μια θεωρία στο θέμα της επαιτείας ενηλίκων που συνήθως έχουν μαζί τους και παιδιά (ακόμα και μωρά) που λέει να μην δίνουμε χρήματα για να σταματήσουν να ζητιανεύουν. Μια άλλη άποψη λέει να δώσουμε χρήματα – αν θέλουμε πάντα – γιατί αν δεν επιστρέψουν το βράδυ με χρήματα θα τους χτυπήσουν οι δυνάστες τους.

Το κορίτσι αυτό είναι ένα από τα παιδιά που εκμεταλλεύονται κυκλώματα – ακόμα και οι γονείς τους – για να επαιτούν. Δεν ζει όπως τα άλλα κορίτσια της ηλικίας του. Μεγάλωσε απότομα. Μαθαίνει να ζει επαιτώντας. Και σίγουρα αν μπορούσε θα είχε «δραπετεύσει» από την σκληρή καθημερινότητα της.

Και αναρωτιέμαι. Τελικά επιλέγουμε εμείς τη ζωή μας ή τα πάντα καθορίζονται από την τύχη και τη μοίρα;

Διονύσης Βυθούλκας

 

Από τον Φεβρουάριο του 1999 δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Το Βήμα» και από το 2009 και στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM». Διαπιστευμένος συντάκτης στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας. Γεννήθηκε στα Κάτω Πετράλωνα και μεγάλωσε στο Μενίδι.  

 

https://twitter.com/dionisisath