In a few minutes | Του Θωμά Κιάου [Video]

 

Επτά άγνωστοι με διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο εγκλωβίζονται στο ασανσέρ ενός ουρανοξύστη. Η απόγνωση διαδέχεται τον εκνευρισμό όταν διαπιστώνουν ότι μέσα σε λίγα  λεπτά θα πουν αντίο στο μάταιο τούτο κόσμο.

 

Ο Θωμάς Κιάος σκηνοθετεί μια διαχρονική μαύρη κωμωδία, όπου το τραγικό στοιχείο διαδέχεται το κωμικό και η επίκληση σε πάσης φύσεως ιδιότητα φαντάζει απλά μάταιη.   

 

Πες μας μερικά λόγια για την ταινία.

Η ταινία «Σε λίγα λεπτά» γυρίστηκε το σεπτέμβρη του 2005 και το σενάριό της είχε γραφτεί ήδη από τον Oκτώβρη του 2003. Είναι μια μαύρη κωμωδία όπου το θρίλερ και το χιούμορ συνυπάρχουν.

 

Από πού εμπνεύστηκες το θέμα της ταινίας;

Για να γίνει μια ιστορία ενδιαφέρουσα και να γίνει και ταινία πρέπει πάντα να συμβαίνει δραματουργικά μια ασυνέχεια. Κάτι στην ιστορία να βγάζει τα γεγονότα από τη ρουτίνα και την καθημερινή συνέχεια. Σκέφτηκα λοιπόν τι θα συνέβαινε αν μια μέρα σαν όλες τις άλλες στο ασανσέρ ενός ουρανοξύστη επτά άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους περνούσαν από μια αναποδιά της τύχης τα τελευταία λεπτά της ζωής τους. Η πρώτη ανατροπή είναι αυτή. Η δεύτερη έχει να κάνει με τον χειρισμό της ιστορίας όπου αντί για δράμα τα γεγονότα αποδίδονται κωμικά. Η τρίτη ανατροπή έχει να κάνει με το κλίμα που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην Ελλάδα και τον κόσμο με την τρομοϋστερία που ακολούθησε την εντεκάτη Σεπτεμβρίου. Καθώς η ιστορία έχει ως επίκεντρό της μια πράξη που θα περίμενε κανείς να γίνει από κάποιον πολιτικοποιημένο, εκείνη η πράξη γίνεται από έναν ταξιτζή που του έχει πάρει η τράπεζα το ταξί.

 

Ο κάθε χαρακτήρας φωτογραφίζει και μια κοινωνική ομάδα. Πως θα μπορούσαν να σωθούν από αυτή την κατάσταση;

Το ότι επιλέχθηκαν χαρακτήρες από διαφορετικές  κοινωνικές ομάδες έχει να κάνει με την γκάμα της κοινωνίας που θέλει να αναπαραστήσει η ταινία, δείχνοντας ταυτόχρονα πως μπροστά στο θάνατο είμαστε όλοι ίσοι. Όσον αφορά το πως μπορούσαν να σωθούν, κάτι τέτοιο δεν αφορά την δραματουργία και την ταινία. Ίσα ίσα η δύναμη της δραματουργίας είναι το μη αναστρέψιμο απέναντι στην ανατροπή του καθημερινού. Στην πραγματική ζωή, όπου θα ήταν ευχής έργο να έχουν σωθεί, θα μπορούσαν να συμβούν διάφορα, με κυριότερο η εν λόγω ιστορία να μην είχε συμβεί ποτέ.

 

Ποιά ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που έπρεπε να ανταπεξέλθεις κάνοντας αυτή την ταινία;

Κάποια στιγμή στο γύρισμα της ταινίας την τελευταία μέρα τελείωνε το φιλμ και κινδυνεύαμε να μην έχουμε φιλμ για να την τελειώσουμε. Κάναμε διάλειμμα για φαγητό και το επόμενο πλάνο, που είχαμε, ήταν ένα μακρύ πλάνο, περίπου ένα λεπτό. Το βγάλαμε με την πρώτη λήψη και έτσι εξοικονομίσαμε και φιλμ για το τέλος. Ως προς τις ερμηνείες των ηθοποιών ήταν ίσως το καλύτερο πλάνο της ταινίας.

 

Έχει προβληθεί σε κινηματογραφικά φεστιβάλ;

Διαγωνίστηκε σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Τι εξοπλισμό χρησιμοποίησες και πόσο ήταν το κόστος παραγωγής;

Η ταινία γυρίστικε με φιλμ 16mm και κόστισε, τιμή του 2005, είκοσι χιλιάδες ευρώ.

 

Ποιά είναι η αγαπημένη σου σκηνή σε ταινία και γιατί;

Δύσκολο να διαλέξω. Νομίζω το φινάλε του Οχτώμιση του Federico Fellini. Όλα τα είδη αναπαραστατικής δραματουργίας από το σινεμά ως το θέατρο και από το τσίρκο μέχρι την όπερα συνυπάρχουν σε ένα αξεπέραστο κρεσέντο.

 

Ποιό/ποιά σκηνοθέτη ξεχωρίζεις για το έργο του και γιατί;

Το Federico Fellini. Έχει έναν απλό τρόπο να κάνει την  πραγματικότητα ό,τι θέλει και ταυτόχρονα τόσο οικεία, όσο και να μην χάνει την ευγένειά της.

 

Θωμάς Κιάος:

Imdb Profile

Vimeo Chanel

YouTube Chanel

 

 

 

*Την Συνέντευξη για λογαριάσμο του The Machine - Art Press πήρε ο Γεράσιμος Καραβασίλης.

Gerasimos Karavasilis

Ο Γεράσιμος Καραβασίλης σπούδασε δημοσιογραφία και κατόπιν έκανε Bachelor in Mass Communication and Media Arts/Journalism στο Queen Margaret University. Εργάζεται ως δημοσιογράφος και Social Media Manager στο The Machine Art-Press.

 

Γεράσιμος Καραβασίλης Social Media:

Facebook    Twitter

Pinterest      Linnked In